Něco o mně

JSEM ZKUŠENÝ OBCHODNÍK A MLUVIT S LIDMI JE MOJE VÁŠEŇ.

Dnes si to naplno užívám. Všechny ty schůzky, telefonáty, veřejná vystoupení a společenská byznysová setkání. Mám to prostě rád. Být každý den s novými lidmi, mluvit o jejich příbězích, radostech a poznatcích. Naslouchat jejich potřebám, navazovat vztahy, ale zároveň diskutovat o vhodných řešeních.

Ano, rád mluvím, rád poslouchám a celý proces prodeje vnímám jako určitou formu vztahu, který může trvat roky. Dnes s lidmi buduji především vztahový obchod, založený na důvěře, rovnocennosti a férovosti.

Strach – dobrý sluha nebo zlý pán?

Velmi často opomíjenou součástí každodenního života obchodníka jsou obavy a strach z odmítnutí a selhání.

Strach může významně ovlivnit vaše uvažování, jednání, důležitá rozhodnutí, ale i výsledky, pokud nevíte, jak s nimi pracovat. A to nejen v profesním životě.

Velmi dobře to znám, proto se tomuto tématu dnes věnuji a obchodním týmům a jednotlivcům předávám své dlouholeté zkušenosti formou firemních workshopů a konzultací.

Vše, o čem mluvím, vychází z mé vlastní zkušenosti. Tisíce akvizičních telefonátů, schůzek s vysoce postavenými manažery a nespočet veřejných vystoupení. Dnes už jsem schopen si tyto disciplíny užít v radosti, lehkosti a s humorem, který mám tak moc rád.

MÉ PRACOVNÍ ZAČÁTKY SE PŘED LETY ALE PODOBALY SPÍŠE HORORU, NEŽ PŘÍBĚHU Z VYSNĚNÉHO ŽIVOTA

 

Před 20 lety jsem rozhodně nebyl naladěn tak, jako jsem dnes. Nestál jsem na pódiu před 150 lidmi, nevedl jednání s majiteli firem ani nemoderoval odborné workshopy. Na úplném začátku, v roce 1998, jen pár týdnů po škole, jsem se jako kuchař, plný strachu, rozjel pracovat do Německa.

Mojí první pracovní zkušeností se stala umaštěná kuchyň v německém Norimberku.

Byl jsem sám, bez zkušeností, německy jsem uměl sotva deset slov a vařit jsem se teprve učil. Navíc jsem v restauraci, kam chodilo denně na obědy přes sto lidí, vařil úplně sám. Vlastně to nedávalo smysl. Dodnes mi není jasné, jak jsem takovou situaci mohl vůbec zvládnout.

Někde na pozadí se odehrávalo, že musím. Jenže mám strach. Ne, přece musím. Ale já se bojím! Haló, slyší mě někdo?!

Spával jsem ve sklepě vedle kotelny, v místnosti s jedním oknem a výhledem do zdi. Pracoval jsem několik dlouhých týdnů 16 hodin denně. Byl jsem vyčerpaný, zhubnul asi 18 kilo. Přestože jsem pracoval v kuchyni, přežíval jsem na čokoládě a cigaretách. Byla to drsná zkušenost.

Pocit nedostatečnosti

Tenkrát jsem si ještě neuvědomoval, že šlo převážně o hru ega. O to, jak moc jsem chtěl světu dokázat, že za něco stojím.

Že bych mohl být někdy “nějakým” obchodníkem, to mě tehdy ani nenapadlo. Taky proč? Hledal jsem se a nemohl se najít.

Po roce a půl v Norimberku přišlo stěhování do studentského města Erlangen. Nějaké zkušenosti jsem už měl, vedl jsem chod téměř celé restaurace, ale frustrace se opět přihlásila ke slovu.

Takhle ne!

Díky těmto nepříjemným zážitkům mi pomalu začalo docházet, že moje kariéra kuchaře nebude trvat dlouho. Uvnitř jsem tušil, že mi k vaření chybí vášeň. Vařil jsem rád, ale živit jsem se tím nechtěl. Tři roky v Německu byly samozřejmě zkušenost k nezaplacení. Profesních i osobních okamžiků, na které rád vzpomínám, je nespočet a jsem za ně vděčný.

UZRÁL ČAS A JÁ SE ROZHODL STOČIT KORMIDLO

Návrat domů

Po třech letech jsem se vrátil do Čech. Ještě jsem nějaký čas vařil v mnoha špičkových restauracích, ale uvnitř mně už tikala časovaná bomba. Dělal jsem práci, se kterou jsem byl absolutně nespokojený, celé dny jsem byl zavřený v kuchyni a chtěl mezi lidi.

Potřeboval jsem se zastavit a nadechnout. Strávil jsem hodně času s přáteli, povídal si o možnostech a začal přemýšlet o změně.

Čím dál častěji mě lidé z mého okolí přesvědčovali, že bych měl jít hrát divadlo, ať se živím jako komik, nebo jako obchodník. Říkali, že jsem přesvědčivý a že bych snad ukecal i eskymáka ke koupi ledničky…

Rozhodl jsem se, že budu obchodník

Začal jsem hledat novou práci. Život byl ke mně štědrý. Po pár týdnech jsem dostal práci ve firmě, která se specializovala na prodej gastronomických technologií do hotelů a restaurací. Začal jsem jako kuchař/obchodník a pomalu se učil obchodovat. Léta praxe v kuchyni se mi najednou neskutečně hodily.

Zkušenosti k nezaplacení

Během 20 let jsem prošel různými obchodními pozicemi. Od junior obchodníka, přes business development manažera, obchodního ředitele, až po spolumajitele firmy. Absolvoval jsem víc než  50 obchodních školení, osobních koučingů a mentoringů, moderoval nespočet business snídaní, workshopů, vedl stovky obchodních porad a dodnes se aktivně účastním networkingových akcí, zaměřených na byznys.

Zásadní skutečnost pro další vývoj

Mé vyjadřování, postoj k obchodování, všeobecně postoj k lidem a také postoj k sobě samému, velmi pozitivně ovlivnily meditace a regresní a konstelační terapie, kterým se s přestávkami věnuji skoro 20 let. Obchodování a systematická práce se strachem tvoří v mém životě pestrý koktejl, namíchaný podle jedinečného receptu. Navíc, narození ve znamení Berana mému životu ještě dodává velmi zajímavou “esenci” 🙂

NASTAL ČAS PRO SDÍLENÍ - TADY A TEĎ

Doslova stovky promeditovaných hodin, terapií a lety prověřených technik mě přivedly k vědomé práci se strachem, kterou při každodenním obchodování používám. Pochopil jsem, že je to maraton, který se běží celý život. Jestli ho ale poběžím v křečích, nebo si běh užiju v radosti, záleží už jenom na mně.

Na začátku roku 2024 jsem se proto rozhodl a pro obchodní týmyjednotlivce začal pořádat workshopy zaměřené jak na obchodní dovednosti, tak i strach z telefonování, schůzek s vysoce postavenými manažery, vystupováním na veřejnosti a s tím vším souvisejícími obavami z odmítnutí a selhání.

Moc se těším, až si spolu užijeme i tu vaší cestu radostného obchodování s lehkostí, důvěrou a humorem.

Jirka